maandag 15 oktober 2012

Fotoalbum: oude straatbeelden

Het is altijd leuk om oude foto's te bekijken. Uit oude en nieuwe uitgaven van ons tijdschrift De Klopkei hebben we foto's van Waalwijkse straatbeelden gehaald, telkens voorzien van een korte beschrijving.

Voor dit fotoalbum hebben we gekozen voor foto's uit het begin van de twintigste eeuw, tussen 1900 en 1930. Veel plezier bij het bekijken van deze oude foto's.


Het pand "De Witte Klok" in de Grotestraat uit 1910. In dit gebouw zat een bierbrouwerij en het heette zo omdat het pand wit was en in de voorgevel aan de bovenkant een klok zat. Het pand werd gesloopt om een doorbraak te maken naar de Mr. van Coothstraat.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 1992.


De Kloosterwerf in 1940. Links het pand Kloosterwerf 1, het huis van de familie Pol, en rechts het pand op nummer 2. In het midden het 'damke' naar de Grotestraat, in de volksmond "Het damke van Mie Pol" genoemd.

Bron: Klopkei 2e kwartaal 1993.


Straatbeeld van de Stationsstraat in 1925. Het pand rechts is van Tabaksartikelen v.d. Ven, daarnaast de gemeentelijke avondtekenschool en weer daarnaast de onderwijzerswoning van J. Froklage.

Bron: Klopkei 3e kwartaal 1994.


De noordzijde van de Grotestraat in 1920 met rechts het gebouw van verzekeringsmaatschappij Noord-Braband. De foto is gebruikt voor een ansichtkaart. Let op het verzamelde volk vóór het gebouw.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 1995.


Het pand Grotestraat 371-373 in 1907 in volle glorie. Het huis van pensionhouder A. Verhoeven is versierd ter gelegenheid van de verwelkoming van burgemeester Surmont de Bas Smeele. Het pand is rond het millennium gesloopt en het terrein ligt momenteel braak.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 1995.


Rechts hotel "De Twee Kolommen" in de Grotestraat in 1920. De bomen op de foto zijn leilinden. Links op de voorgrond loopt de in 1920 aangelegde stoomtramlijn. Meteen links de opening die toegang geeft tot de waterstaatskerk.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 1996.


De Clemenskerk in Baardwijk in 1910. De kerk is in 1897 gebouwd door architect Jacques Groenendael ter vervanging van een waterstaatskerk. De toren van de kerk is 63 meter hoog.

Bron: Klopkei 2e kwartaal 1997.


De Grotestraat in 1915 als ansichtkaart. Links het na de grote brand van 1824 herbouwde huis van de familie Van Lieshout. Het gebouw met het torentje is het pand van verzekeringsmaatschappij Noord-Braband dat momenteel nog in het straatbeeld terug te vinden is.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 1997.


De molen van Besoijen in de Besoijensestraat, geschilderd door H. Stokwielder. De molen is gebouwd in 1843 en gesloopt in 1925.

Bron: Klopkei 2e kwartaal 1998.


Het voormalig gemeentehuis van Baardwijk van vóór 1921. In de jaren '20 van de vorige eeuw was er al sprake van een oudheidkamer die zich in het pand bevond.

Bron: Klopkei 3e kwartaal 1999.


De Joodse synagoge aan de noordzijde van de Grotestraat in Besoijen. Het pand is in 1883 gebouwd op oude funderingen en kelders van Tempeliershuizen. De synagoge werd in 1965 gesloopt.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


De R.K. Gildenbond in de Grotestraat, ofwel Ko de Nijs, waar in het verleden menig feestje is gevierd. Door brand werd het pand in de jaren '90 totaal verwoest en was afbraak helaas onvermijdelijk. Momenteel staat hier nieuwbouw met onderin de SNS-bank.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


De Teresiaschool in de Grotestraat rond het jaar 1900. Al in 1942 verhuisde de school naar een nieuw gebouw in de Wilhelminastraat. Het pand stond op de plaats in de Grotestraat waar nu de Rabobank is gevestigd.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


Het centrum van Waalwijk ten noorden van de Markt in 1930. Het pand met het bordes is het oude raadhuis van Waalwijk. Alle panden op deze foto zijn inmiddels gesloopt.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


De Leeuwenkuil, gezien vanaf de Winterdijk. Waalwijk kende meer van dit soort straatjes, dammen genoemd, die liepen van de Winterdijk naar de Grotestraat. Het Kippenstraatje, de Hooisteeg en de Goudmijn zijn nog drie voorbeelden.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


De Grotestraat in Besoijen in 1916 van west naar oost. Het pand links, Grotestraat 33-35, is in zijn geheel afgebrand. Op nummer 33 woonde de familie Mahieu-Henkelman. Het pand werd herbouwd en later bewoond door de familie Passier.

Bron: Klopkei 1e kwartaal 2000.


De schoenfabriek Van Schijndel in de Stationsstraat, ontworpen en gebouwd in 1910 door architect Orie. De gevel van dit pand is gelukkig behouden gebleven en achter de gevel bevinden zich momenteel appartementen.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 2000.


De Stationsstraat met gezicht op het raadhuis. Rechts de woning van de directeur van de gasfabriek, links het pand van de Openbare Lagere School. Momenteel is dit modehuis Van Dijk.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 2000.


De Waalwijkse haven rond 1910 toen er nog volop bedrijvigheid was. Veel goederen waren bestemd voor Tilburg. Met de aanleg van het kanaal Oosterhout-Tilburg verdween een groot gedeelte van de bedrijvigheid.

Bron: Klopkei 4e kwartaal 2002.


De tramlijnen in de Grotestraat in Besoijen. De lijn die naar links afbuigt loopt naar de haven die momenteel Gedempte Haven heet. De foto is een prentenbriefkaart met midden-boven de tekst "Waalwijk Havenstraat".

Bron: Klopkei 4e kwartaal 2002.

2 opmerkingen:

  1. wilt U bij de foto's van ansichtkaarten / straat beelden op deze site daar waar achterop de naam Leo Sikkers staat die naam ook vermelden als fotograaf
    vrgr Kleinzoon Legs Boelen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Legs,
    Helaas is bij ons niet bekend bij welke kaarten achterop de naam van Leo Sikkers staat. Wij hebben voor dit album digitale bestanden gebruikt die afkomstig zijn van het voormalig Gemeentearchief van Waalwijk, thans deel uitmakend van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. Wij zullen je vraag daarom aan hen doorsturen. Zodra zij e.e.a. in hun database hebben verwerkt, zullen wij uiteraard ook de informatie op onze website aanpassen.
    Met vriendelijke groet, heemkundekring De Erstelinghe

    BeantwoordenVerwijderen