maandag 15 oktober 2012

Hoe ziet het gemeentewapen van Waalwijk eruit?

Wapen van Waalwijk
(afbeelding www.ngw.nl)
Op 14 november 1997, nadat de herindeling van Waalwijk met Sprang-Capelle en Waspik was voltooid, werd ook het nieuwe gemeentewapen vastgesteld. Dat wapen was, net als haar voorganger, gebaseerd op het oude hertogelijke wapen van Brabant, dat wat betreft Waalwijk al voorkomt op zegels uit de 14e eeuw.

Het wapen is een combinatie van de gouden Brabantse leeuw en de rode Limburgse leeuw en hangt aan een eikenboom. Toch zijn er door de geschiedenis heen nog enige kenmerken gewijzigd van het wapen. Zo hing het wapen eerst aan een tak van de boom, terwijl het er tegenwoordig voor hangt. Ook de kleuren van de leeuwen zijn enigszins veranderd.

Meer informatie over het gemeentewapen van Waalwijk is ook te vinden op de website van Nederlandse Gemeentewapens. Vanaf die pagina kunt u daarnaast beschrijvingen en afbeeldingen opvragen van de vroegere gemeentewapens van álle dorpen die tot de huidige gemeente behoren.

Verder lezen
Jac. Biemans, 'Wapens, vlaggen en ambtsketens van de gemeente Waalwijk in heden en verleden', De Klopkei 22 (1e kwartaal 1998)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten