zondag 9 december 2012

Nieuwe Klopkei

Collectie Gemeentearchief Waalwijk,
inv.nr. 91156, foto J. de Bont.
In de nieuwe uitgave van De Klopkei, wordt onder meer teruggeblikt op het Waalwijk van 100 en 50 jaar geleden. Wist u dat in 1912 in de Grotestraat een maximum-snelheid van 10 kilometer per uur ging gelden? En dat Monseigneur Bluyssen in 1962 de eerste H. Mis opdroeg in de nieuwe St. Antoniuskerk? Die laatste gebeurtenis was een van de vele die in de loop der jaren op de gevoelige plaat zijn vastgelegd door fotograaf Sjef de Bont. Zijn foto’s maken tegenwoordig onderdeel uit van de collectie van het gemeentearchief en zijn via de website www.waalwijk.nl/gemeentearchief te bekijken.
De Bont maakte in 1937 van zijn hobby zijn beroep. De zaak, later voortgezet door zijn zonen Tonny en Louis, wordt nu geleid door kleinzoon Joost en viert dit jaar het albasten jubileum. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt in De Klopkei de bedrijfsgeschiedenis beschreven. Als toegift wordt ook nog ingezoomd op Sjefs andere passie: zingen.
Samen zingen was ook de hobby van de leden van de Christelijke Gemengde Zangvereniging Hallelujah uit Besoijen. Voornamelijk door gebrek aan bestuursleden zag men zich begin 2012 helaas genoodzaakt de zangvereniging na 111 jaar op te heffen. Aan de hand van het eigen archief van Hallelujah is een overzicht van de historie van het koor samengesteld. Verder belicht de gemeentearchivaris het digitale gemeentearchief en worden in de serie over bijzondere ‘gewone’ mensen Rein ‘de Pruis’ van den Meerakker en zijn familie geportretteerd. Tot slot blijkt dat Waalwijk en de Waalwijkers de gedachte achter het ‘Kersthuis’ al eeuwenlang een warm hart toedragen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten