donderdag 26 september 2013

Rondom de kansel

De eerste Antoniuskerk met links de pastorie, het
latere honk van De Ketting. Op de voorgrond het
St. Antoniusplein (Salha, Collectie Beeld en Geluid,
toegang 243, fotonr. 4368). 
De Klopkei van het 3e kwartaal gaat volledig over jeugd en jongeren. Ton Bakkers schetst in zijn bladvullende artikel eerst de historische ontwikkeling van het jeugdwerk in het algemeen en zoomt vervolgens in op de Antoniusparochie, het deel van Waalwijk dat hij het beste kent. Hij groeide op in de wijk en was er later als adolescent ook actief in het jeugdwerk. Eerst als leider bij Jong Nederland en na een ‘revolutie op microniveau’ aan het einde van de roerige jaren ’60 bij jongerensoos De Ketting, waar de jeugd de kansel uit de oude Antoniuskerk op een bijzondere wijze opnieuw in gebruik nam!

‘Vanuit een sterk individualisme geloofde de nieuwe jeugd van en na de jaren zestig stellig in het eigen kunnen. Ze onderkende de grote macht van de eigen groep en bepaalde haar eigen cultuurtje.’

Amper drie jaar na de start, kwam er een abrupt einde aan De Ketting. Decennia later voelen de jongeren van toen (waarvan een aantal inmiddels opa of oma is) nog steeds de behoefte hun geweldige Kettingfeesten te herhalen. In oktober 2013 vindt de 4e reünie plaats!

Zelf Kettingganger geweest of benieuwd naar de sfeer? Klik hier voor een korte impressie uit 1971.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten