maandag 23 december 2013

Werkzaamheden aan Kalisboom


De Kalisboom omstreeks 1990 gefotografeerd door Sjef Vugts
(Collectie SALHA/GAW, fotonr.13687).
In opdracht van Rijkswaterstaat en onder
auspiciën van Stichting Wereldboom wordt op vrijdag 27 december 2013 tussen 9 en 11 uur in de uiterwaarde van het Drongelens afwateringskanaal de monumentale zilveresdoorn, beter bekend als de ‘Kalisboom,’ neergehaald om oeroud te laten worden.
 
De meer dan een meter dikke stam van deze boom is in tweeën gespleten, ofwel opengescheurd.  De kroondelen worden nu rechtop gehouden door stormankers die hun werk doen maar momenteel de boom als het ware wurgen.
 
Op vrijdag 27 december worden de kabels doorgeknipt om de majestueuze gespleten stam en de kroondelen gecontroleerd naar de grond te laten zakken. Dit wordt uitgevoerd middels inzet van twee telekranen. Nu is de boom 25 meter breed. Na uitvoering van deze actie is de boom in een keer 52 meter breed maar nog maar 10 meter hoog. De vorm van de boom is dan drastisch veranderd. Dit is de enige manier om de boom oeroud te laten worden zonder boomchirurgisch te blijven knutselen met grote hoeveelheden ijzerwerk. In de liggende vorm ontstaat een zeer karakteristieke vorm die in 20 jaar zijn huidige hoogte weer bereikt heeft.
 
De kroondelen worden aangeaard en de takken die met grond in aanraking komen zullen spontaan gaan wortelen. Deze grond wordt voorzien van hoogwaardige compost en takhout blijft op creatieve wijze bij de boom.
 
 
Er is een rëeele kans dat een van de twee kroonhelften losscheurt van de stamvoet tijdens het neerleggen van de kroonhelft en er geen cambiumcontact meer is met de stamvoet. Bij het zuidelijk kroondeel is deze kans het grootst. Dit deel blijft in dit geval volgens plan liggen als ecologisch object en dood onderdeel van de resterende boom.
 
Voor meer informatie over de Kalisboom, zie WaalwijkWiki.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten