dinsdag 19 augustus 2014

Projectieavond '70 jaar na dato'

Foto J. de Bont, collectie SALHA (fotonr.WAA70100)

70 Jaar na de executie van burgemeester Moonen en de gebroeders Hoffmans organiseert heemkundekring De Erstelinghe op donderdag 4 september 2014, aanvang 20.00 uur, in het Nederlands Leder en Schoenen Museum een bijzondere projectieavond.
Het programma wordt geopend met de ‘oorlogsfilm’ van de Waalwijkse fotograaf Sjef de Bont, die in 1943, vanaf de zolder van het huis van Mie Pol, de inbeslagname van de kerkklokken van de St. Jan door de Duitsers filmde.
Met dank aan de KRO wordt daarna ‘Incident na dolle dinsdag’ vertoond, een korte documentaire die de geboren Waalwijker Simon van Adelberg maakte over de dramatische gebeurtenissen in Waalwijk op 6 september 1944. Deze documentaire werd door de KRO op tv uitgezonden op 4 mei 1968. Die avond was het stil op straat in Waalwijk. Echt stil.

De documentaire wordt ingeleid door Jack Didden. Jack is als auteur van het boek ‘Provinciestad in oorlogstijd. Waalwijk en omgeving 1939-1945’ de kenner bij uitstek op het gebied van de Tweede Wereldoorlog in onze regio.

Kijk voor meer informatie over de gebeurtenissen op 6 september 1944 in het blokje 'Uitgelicht' op de hoofdpagina van WaalwijkWiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten