zondag 16 november 2014

Het graven van de Bergsche Maas

Onderzoeksjournalist Hans van den Eeden verzorgt op donderdag 27 november 2014 om 20.00 uur in het Nederlands Leder en Schoenenmuseum een lezing over het graven van de Bergsche Maas.
De Bergsche Maas, in 1904 door koningin Wilhelmina geopend, stroomt vanaf Hedikhuizen naar naamgever Geertruidenberg en vervolgt haar weg via de Amer en het Hollands Diep naar de Noordzee.

Collectie SALHA, fotonr. dom00100.
Veelal met spade en kruiwagen is deze ’verlegde rivier,’ zoals het project vroeger werd aangeduid, onder uitermate moeilijke omstandigheden gegraven. ‘Werkelijk met bloed, zweet en tranen,’ aldus Van den Eeden. Toen in 1888 met het megaproject werd gestart, was er, door de nasleep van de landbouwcrisis, aan werklui geen gebrek. Grote groepen werklieden uit Noord-Nederland verhuisden tijdelijk naar Brabant. Permanent waren ruim 1300 mannen aan de slag. Zij woonden in een mobiel dorp nabij de graafwerkzaamheden en werkten 6 dagen per week, 16 uur per dag.  
De realisatie van de Bergsche Maas betekende onder meer ook dat de voormalige heerlijkheden Gansoyen en Hagoort gesloopt moesten worden.

Brug over de Bergsche Maas bij Heusden
(foto Hans van den Eden)
Hans van den Eeden, mede-auteur van het boek ’Verkeer en vervoer in Brabant,’ gaat in op nut en noodzaak van het graven van de Bergsche Maas. Ondersteund door fraai beeldmateriaal en spraakmakende anekdotes vertelt hij over de wijze waarop de Bergsche Maas is gegraven. Verhaald wordt welke list in Heusden werd bedacht zodat niet Waalwijk maar  Heusden ‘haar’ brug kreeg! Ook de actuele projecten Ruimte voor de Rivier en Mater Mosa komen aan de orde.


De toegang is gratis voor leden van De Erstelinghe, niet-leden betalen € 3,-- p.p.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten