woensdag 21 juni 2017

Wollukse praot (A)

Sinds een kleine twee jaar heeft De Erstelinghe een dialectgroep, die zich bezighoudt met het bestuderen van het Waalwijkse dialect. In maart 2017 is na gedegen vooronderzoek een uniforme referentie-spelling gepresenteerd voor het Wolluks en andere Langstraatse dialecten. De spelling vind je hier.

In de komende twee jaar wordt een aantrekkelijk Wolluks woordenboek samengesteld. Daarin komen de mooiste woorden, uitspraken en gezegdes die het Wolluks rijk is, met smeuïge anekdotes, korte verhalen, foto’s en illustraties. Omdat de dialectgroep heel benieuwd is naar de inbreng van iedereen die in het dialect geïnteresseerd is, nodigen we u uit om ons bijzondere Wollukse woorden, gezegdes en eventueel tekstjes toe te sturen. Soms vragen we u ook naar de betekenis en het gebruik van bepaalde dialectwoorden. 

Elke twee weken verschijnt er een bericht met weer een nieuw verzoek, gecombineerd met een paar voorbeeldwoorden en een illustratie daarvan in woord en beeld. Overigens zijn de meeste woorden niet specifiek Wolluks. Ze komen vaak in heel Midden-Brabant voor, maar de Wollukse uitspraak en gebruikswijze maken het onderscheid. De reis door het alfabet begint met de letter A. Overigens: behalve woorden die met een A beginnen, zijn natuurlijk al uw woorden, informatie, commentaar en tips steeds welkom op dit emailadres.

aai, aaier
ei, eieren
Gij komt altijd mee oe aaier nao Paose
aauwbette
kletsen
Mèèrge komt taante Mie wir bij oons moéder aauwbette
affeseere
opschieten
Ge moet wel ‘n bietje affeseere, aanders komde te laot.
akkedeere
overweg kunnen
Zij kan tòch ok mee iedereên akkedeere, war,
alzelèève
altijd
Joske hee alzelèève ‘n kepòtte broek aonDe affeseerèèrpeleeters
Ik waar òp de mert, daor haol ‘k alzelèève gruunte en fruit.
“En,” zee d’n èèrpelboer, “wat zal het zijn?”
Ik zin: “Gif mijn mer vijf kilo affeseerèèrpel.”
“Affeseerèèrpel,” zee-tie, “daar heb ik nog nooit van gehoord. Wat zijn dat nou?”
“Dè zen groôte èèrpel: daor hoefde’r mer drie van te schelle. Dan ies de pan al vol en dè schiet òp!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten