vrijdag 7 juli 2017

Daar in dat kleine café...

Drie herbergen op een rij. V.l.n.r. 't (oude) Schippershuis, daarnaast
een tapperij zonder naam en rechts café Havenzigt. Op de achtergrond
de Kerk aan de Haven en uiterst rechts is nog een gedeelte
zichtbaar van het pand van de firma Teurlings
 (SALHA, fotonr.WAA10388, prent van H.M. Stokwielder)
Aan en rond de in 1959 gedempte Waalwijkse haven bevonden zich van oudsher meerdere horecabedrijven met veelal prachtige namen als ’t Marcktschip van Waelwijck op Dordregt, de Gouden Leeuw, de Swaen, de Vergulde Posthoorn, ’t Tramstation, ’t Scheepje, ’t Schippershuis en  Havenzigt . Een aantal daarvan ken u wellicht nog als De Catacomben en Café van der Pluijm of onder de huidige namen De Koning en Restaurant Hugo. In de nieuwe Klopkei wordt de geschiedenis van drie van deze cafés aan de haven beschreven: ’t Scheepje, ’t Schippershuis en Havenzigt.


Verder in een uitgebreid artikel aandacht voor de strijd tegen de gedwongen winkelnering in de Midden-Langstraat. 
Eerst boterhammen en dan katholiek? Of eerst katholiek en dan brood? De verschillende partijen dachten er - uiteraard - anders over en menigeen mengde zich in de discussie. Van de schoenmaker tot aan de paus. Toen in Waalwijk de gedwongen winkelnering al nagenoeg verdwenen was, werd in Baardwijk en Besoijen maar vooral in Kaatsheuvel nog fel strijd geleverd!


De Waalwijkse polder (nu industrieterrein Haven)  was vroeger het geliefde speelterrein van de plaatselijke  jeugd. Na schooltijd gauw even naar huis, omkleden, een boterham  mee en dan op naar de polder. De belhamels van toen beleefden er avonturen, waar de kinderen van nu zich bijna geen voorstelling meer van kunnen maken. Een van de “kleine mannen”  van toen vertelt erover, op z’n Wolluks!

Losse nummers van deze editie zijn te bestellen via onze webshop of af te halen in de heemkamer, in het souterrain van het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis) aan het Raadhuisplein, geopend elke woensdag van 13.30-15.30 uur. Ook voor al uw vragen en verhalen over vroeger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten