zondag 17 december 2017

Nieuwe Klopkei

De Klopkei van het 4e kwartaal bevat artikelen over de vereniging Waalwijks Belang (later opgegaan in de VVV), die decennialang allerlei initatieven ontplooide die zij voor Waalwijk van belang achtte. Van het opzetten van een operatiekamerfonds (waaruit het ziekenhuis is ontstaan) tot het stimuleren van de veemarkt, van het oprichten van verenigingen tot het organiseren van stadsfeesten enzovoorts enzovoorts. In deze Klopkei tref je een inleidend artikel aan over Waalwijks Belang, in toekomstige uitgaven wordt nader ingegaan op een aantal bijzondere wapenfeiten van de vereniging.

Hij deed er zijn uiterste best voor, maar het lukte gemeenteraadslid Frans Roxs in de jaren 20 van de vorige eeuw maar niet om voldoende steun te krijgen voor zijn plannen om de Winterdijk te verlichten. Sterker nog, jarenlang werd hij tijdens de raadsvergaderingen (en vast ook daar buiten!) nog geplaagd met zijn stokpaardje: lantaarns op de Winterdijk… uit zedelijkheidsoogpunt!

Kort na deze perikelen vestigden Jan en Anna van Oss-van Buren zich in Waalwijk om hier een drogisterij over te nemen.  Zij gaven hun zaak de naam ‘De Pelikaan.’ Gedurende meer dan 50 jaar bracht de familie dagelijks het devies ‘Keuze, Kwaliteit en Vertrouwen’ in de praktijk.
Ondanks de ongetwijfeld drukke werkzaamheden voor de drogisterij en de zorg voor zijn jonge gezin, zette Jan van Oss zich in Waalwijk vanaf dag één ook volop in voor de samenleving en droeg hij op meerdere fronten zijn steentjes bij.  

Losse nummers van deze editie zijn te bestellen via onze webshop. Wil je geen Klopkei missen en op de hoogte blijven van alle wetenswaardigheden over de boeiende geschiedenis van Baardwijk, Besoijen en Waalwijk (het bovenstaande is slechts een greep uit de inhoud van de nieuwe Klopkei!), wordt dan lid van De Erstelinghe. Het aanmeldformulier vind je hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten