woensdag 1 juli 2020

Nieuwe Klopkei

De nieuwe Klopkei opent met een artikel over de pandemie van ruim 100 jaar geleden. Waar wij nu te kampen hebben met het coronavirus, kregen onze voorouders vanaf 1918 te maken met de Spaansche griep. Ook toen sloten scholen de deuren en in Waalwijk werden zelfs twee noodhospitalen ingericht. De griep eiste vele, vooral jonge slachtoffers.

 

Verder een reportage over de Waalwijkse schoenmakers uit het midden van de negentiende eeuw, een bijdrage, op z’n Wolluks, over amusement in huis, vroeger en nu, alsmede een verslag over een spraakmakende en succesvolle Waalwijksche Radio Avond uit 1926. Die avond, met optredens van onder meer Liedertafel Oefening en Vermaak, het plaatselijke Symphonie-orkest en solisten als Tom Burmanje, Dina Slaats en Marie Mertens, baarde in het hele land opzien en oogstte veel lof.

 

Tegenwoordig is de wolf een beschermde diersoort. Toen Aert van Rijswijk in 1716 in Besoijen een wolf doodde, was daar nog geen sprake van. Integendeel: met een verklaring van schout en schepenen op zak kon hij bij alle dorpsbesturen in de regio langs om een premie op te strijken.

 

Losse nummers van deze Klopkei zijn voor € 5,-- per stuk te bestellen via onze webshop.                                                            


Geen opmerkingen:

Een reactie posten