zondag 5 september 2021

Boek over oorlogsslachtoffers

Het is nu ruim 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Tweede Wereldoorlog kostte heel veel mensen het leven, ook in de Langstraat. Het is tijd om stil te staan bij al deze mannen, vrouwen en kinderen.

Op 25 september 2021 zal een boek uitkomen over de oorlogsslachtoffers in de huidige gemeente Waalwijk, dus ook die uit Sprang-Capelle en Waspik. Het boek bevat 145 hartverscheurende verhalen en laat zien dat iedereen slachtoffer van de oorlog kon worden, want naast militairen en vermoorde Joden waren het voor het merendeel gewone burgers die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indiƫ. Burgers bovendien van beide geslachten en van alle leeftijden. Het jongste slachtoffer was zeven weken, het oudste 84 jaar. Het boek wil een papieren monument zijn voor al deze mensen.


Het boek is het resultaat van jaren onderzoek door de Heemkundevereniging Sprang-Capelle, Heemkundekring De Erstelinghe uit Waalwijk en Heemkundekring Op ’t Goede Spoor uit Waspik.

Het boek bevat veel nog nooit gepubliceerde foto’s, een begrippenlijst en een alfabetisch register met namen gerangschikt per woonplaats. Het telt niet minder dan 236 bladzijden en is in kleur. Het is ook voorzien van een leeslint. Dankzij subsidies is het mogelijk om het boek voor slechts 15 euro aan te bieden.

Het boek verschijnt in een beperkte oplage, wees er dus snel bij!

Als u voor 24 september a.s. het bedrag overmaakt op rekeningnummer NL 31 RABO 0156 523 353 ten name van H.K.K. ‘Op ’t Goede Spoor’ te Waspik bent u in ieder geval verzekerd van een exemplaar. Vergeet u niet uw naam en adres door te geven bij de betaalopdracht! U moet ook aangeven waar u het boek afhaalt. Dat kan vanaf 27 september bij een van de drie genoemde heemkundeverenigingen, of in het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein) tijdens de openingstijden van de Expositie ’40-’45 (van 26 september t/m 31 oktober 2021). Informeer u vooraf wanneer de heemkundekringen open zijn via hun website: www.goedespoorwaspik.nl ; www.erstelinghe.nl  en www.heemkundesprangcapelle.nl

Uiteraard kan het boek - zolang de voorraad strekt - naderhand ook gekocht worden bij een van de heemkundeverenigingen, op de tentoonstelling of bij de Read Shop in Waalwijk. Leden van heemkundevereniging Sprang-Capelle hoeven het boek niet te bestellen. Zij krijgen het automatisch thuisbezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten