dinsdag 24 mei 2022

Wie gooide de fosforbom?


In een 4-delige podcast doet Florence van Loon onderzoek naar de tragische geschiedenis van haar oudoom Kees van Loon, die in 1944 op 19-jarige leeftijd overlijdt in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Een kwestie waar de familie Van Loon uit Waalwijk met de volgende generatie nauwelijks over sprak, maar waar Florence, na het vinden van brieven, foto’s, verzetsbewijzen en audiomateriaal, erg nieuwsgierig naar wordt.

 Om haar generatie te vertellen over hetgeen de generatie van haar opa heeft meegemaakt, wordt de luisteraar meegenomen in de podcast over Kees. Onderzocht wordt wat de rol van de familie Van Loon tijdens De Tweede Wereldoorlog was en waarom Kees naar Neuengamme werd afgevoerd. Na bezoeken aan het Nationaal Archief in Den Haag, NIOD, Salha, BHIC, Neuengamme en Hammerbrook Spaldingstrasse, interviews met nabestaanden, afspraken met medewerkers bij Kamp Amersfoort en concentratiekamp Neuengamme wordt een beeld geschetst van wat er zich destijds heeft afgespeeld.

Aanslag NSB-bolwerk in Waalwijk

Belangrijk in het verhaal blijkt de aanslag op een NSB-bolwerk in Waalwijk, waar NSB-voormannen als Mussert en Rost van Tonningen kwamen. Maar wie pleegde die aanslag? Wie gooide de fosforbom?

Gaandeweg komt Florence meer te weten en krijgt ze door brieven, dagboekjes en interviews een kijkje in het leven van haar familie in de jaren ’40-’45. Haar ontdekkingen legt ze vast in de 4-delige podcast ‘Wie gooide de fosforbom?’

Een podcast die de gruwelijkheden van de oorlog beschrijft en ook maar weer eens aangeeft hoe belangrijk vrede en vrijheid is.

Klik hier om de podcast te beluisteren op Spotify (en hier voor Apple-Podcast).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten