vrijdag 28 juni 2013

Nieuwe Klopkeien

Van depressie tot bloeiende feestvreugde

Mie Pol
(tekening van Elsa Rubbens,
collectie Gemeentearchief Waalwijk)
Voor de tweede Klopkei van 2013 heeft Michel Hooijmaaijer zich verdiept in de neutrale voorganger van de katholieke verkenners, de in 1913 opgerichte Waalwijkse afdeling van de Nederlandse Padvinders organisatie. Verder zijn persoonlijke herinneringen, verhalen en anekdotes aan en over Mie Pol samengevoegd tot het verhaal van haar leven, vult Marius van Loon zijn beschrijving van de geschiedenis van  de winkelketen Aveha van AndrĂ© van Hilst aan met een hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog en opent  cafĂ©-dancing Thalia weer even de deuren.   
 
‘Historie in bedrijf’ gaat in op de geschiedenis van het oudste nog bestaande Nederlandse bedrijf in de relatiegeschenkenbranche: Arnold Verwiel B.V. in Waalwijk. 
Ontstaan tijdens de crisis van de jaren ’30 viert het bedrijf in 2013 het 80-jarig bestaan (zie ook WaalwijkWiki: http://waalwijkwiki.nl/wiki/Arnoldus_Adrianus_Cornelius_Verwiel).
  

Waalwijkse Wielen

Het Galgenwiel in 2011 (foto A.W.L. Teulings)
In een extra uitgave (gratis voor onze leden) beschrijft de Waalwijkse archeologiestudente Ineke de Jongh de geschiedenis van de Waalwijkse wielen. Van de 27 wielen die er ooit zijn geweest, zijn er nog negen over. ‘En die moeten gekoesterd worden. Omdat ze iets over de historie van de streek vertellen, omdat ze gelegenheid bieden voor recreatie en gewoon omdat mensen ervan kunnen genieten.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten