Over ons

De Bernse Hoeve omstreeks 1900
Tekening van M.L. van Schijndel
Heemkundekring De Erstelinghe is opgericht op 21 juni 1972 en koninklijk goedgekeurd op 1 oktober 1974 (Koninklijk Besluit no. 48, Staatscourant 8 januari 1975 nr. 5). Gedurende de eerste jaren van haar bestaan omvatte het werkgebied van De Erstelinghe de gemeenten Waalwijk, Sprang-Capelle en Loon op Zand.* Gekozen werd daarom voor de naam ‘De Erstelinghe,’ die verwijst naar een min of meer centraal in het gebied gelegen boerderijtje, de Bernse Hoeve, die in de volksmond ‘de Erstelinghe’ werd genoemd.


De Erstelinghe heeft tot doel ‘het bevorderen in brede kring van de belangstelling voor de kennis van eigen streek en volk en de gebruiken daarvan en heemkundig waardevolle overblijfselen uit vroeger tijden.’  Wij informeren onze leden (en anderen) over de geschiedenis van Waalwijk via:

* ons heemkundig tijdschrift De Klopkei
* een digitale ledennieuwsbrief
* het wekelijkse inloopspreekuur in de heemkamer, waar iedereen welkom is met vragen,
   verhalen en foto's over vroeger
* berichten op deze website  
* de online historische encyclopedie WaalwijkWiki 
* de Facebookpagina Jebenteenechtewollukseals
*  twitter
*  tentoonstellingen
*  lezingen en andere activiteiten. 

Het spreek voor zich dat wij ons (meestal op de achtergrond) ook inzetten voor het behoud van cultuurhistorie voor de toekomst!  

Lees hier meer over bijna een eeuw heemkunde in Waalwijk.

* Vanuit De Erstelinghe ontstond op 15 mei 1979 heemkundekring Loon op ’t Sandt, Sprang-Capelle kent sinds 8 mei 1984 een eigen heemkundevereniging. 

3 opmerkingen:

 1. Hallo, Ik heb twee gladinloodramen die zouden uit een oud ziekenhuis in Waalwijk komen wat afgebroken is. Kunt u dat bevestigen en heeft u misschien foto's van het ziekenhuis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Diny, we kennen de ramen niet, maar je zou op de website van Streekarchief Langstraat Heusden Altena deze foto van de hal van het voormalige ziekenhuis eens kunnen bekijken: https://salha.nl/bronnen/fotos-en-films/foto-s/detail/608d780f-b5b2-7996-cd01-924eb295d5eb/media/99097a31-bbc6-b7aa-2cb9-f79735961a66?mode=detail&view=horizontal&q=ziekenhuis&rows=1&page=5&fq%5B%5D=search_s_straatnaam:%22Grotestraat%22 .

   Verwijderen
 2. Hallo aan jullie,
  ben geboren op het Kraanven, 1956, hoek (toendertijd) Hoge Steenweg, en een idee waar de naam Craenven vandaan komt? Kraanvogels zou ik denken, maar klopt dat wel? Geen idee, vandaar de vraag.
  Overigens: ben inmiddels sinds vele jaren terug in Loon, zou plezierig zijn jullie op bezoek, middagje kennismaken?
  Groet, www.uilennestloonopzand.nl,
  Hein Verschure

  BeantwoordenVerwijderen