woensdag 22 januari 2014

Waarom de Stationsstraat Stationsstraat heet

Station Waalwijk-Besoijen
(collectie SALHA/GAW, fotonr. 4321)
In de weekbladen van donderdag 16 januari 2014 werd onder de titel ‘Stadswandelingen Waalwijk’ vermeld dat de Stationsstraat haar naam dankt aan de remise of het ‘paardenstation’ van Van Gend & Loos aan de Stationsstraat 55 (de huidige Jola-winkel). Niets is echter minder waar!

Vooruitlopend op de bouw van het spoorwegstation in het daaropvolgende jaar, besloot de gemeenteraad in 1884 de Kloostersteeg, op dat moment de enige toegangsweg tot de in aanleg zijnde spoorlijn en het toekomstige station, voortaan Stationsstraat te noemen. De aanbesteding van het bouwen van kantoren, magazijnen, een remise en stalling voor Van Gend & Loos vond plaats in 1895. Dat had de gemeenteraad in 1884 vast nog niet voorzien!

Lees de feiten op WaalwijkWiki. Op de homepage hebben wij onder “Uitgelicht” de relevante en aanverwante artikelen op een rijtje gezet!

2 opmerkingen:

  1. Zijn er nog bouwtekeningen van Stationsstraat 55 uit 1895 of 1896 ? Zo ja, hoe kan ik er een kopie van bemachtigen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Elly, het archief van Van Gend & Loos bevindt zich (onder toegangsnr.2.18.22) bij het Nationaal Archief in Den Haag. Inventarisnummer 88 van dat archief bevat volgens de omschrijving "bouwtekeningen van loodsen ca. 1880-1940". Helaas is in de inventaris niet vermeld om welke plaatsen het gaat, maar wellicht kunnen de medewerkers van het Nationaal Archief je daar meer duidelijkheid over geven. Op deze pagina http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.18.22 vind je onder het kopje "Over ons" de contactgegevens.
    Met vriendelijke groet,
    Heemkundekring De Erstelinghe

    BeantwoordenVerwijderen