dinsdag 7 februari 2023

Van karrenspoor tot Maasroute

Gini van Wijk zal op maandag 13 februari 2023, aanvang 20.00 uur, in Wijkcentrum BaLaDe, Balade 1 te Waalwijk, een lezing verzorgen over de geschiedenis van de A 59, ook bekend als de Maasroute.

Al in de vroege middeleeuwen moet er een weg hebben bestaan door de Langstraat tussen de handelssteden ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg. De Langstraat maakt dan deel uit van de Grote Waard, een poldergebied, dat zich tot 1421 uitstrekt van Vlijmen in het oosten tot Maasdam in het westen. Die weg zal niet meer dan een karrenspoor zijn geweest. Tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 is dit alles grotendeels verdwenen. Van Wijk vertelt hoe het verder is gegaan met deze weg. Van karrenspoor, via Langstraatweg tot de snelweg die we nu kennen als “de Maasroute.”

De lezing is gratis voor leden van De Erstelinghe, entree voor niet-leden € 5,-- per persoon.Foto: aanleg van de Maasroute, ca. 1960 met van links naar rechts de St. Clemenskerk, de Oude Toren, de St. Jan en het voormalige raadhuis (foto J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten