dinsdag 18 juli 2017

Wollukse Praot (D)

Voor het Wolluks woordenboek in wording is onze dialectgroep momenteel speciaal op zoek naar woorden die beginnen met de letter D. De C slaan we over omdat we in onze spelling de K of de S gebruiken waar de Nederlandse tegenhanger een C heeft, zoals bij kefee (Nederlands: café) en sekraai (Nederlands: cichorei).

Al uw woorden, informatie, commentaar en tips zijn steeds van harte welkom. We nodigen u graag uit om te reageren en ons uw Wollukse woorden en zegswijzen te mailen.

dam           oprit naast huis           Ge kant oe fiets gruust op d’n dam zette.
deddele     kliederen                     Kek dè kiendje tòch ies ammel deddele in’t wòtter.
         of:     kletspraat verkopen    Nie zo gòn zitte deddele, Jan, zeg ies gewôn wè ge bedoelt.
dempig      kort van adem             ‘k Waar tòch zoo dempig naodè’k geschoefeld hai.
dikkelszat  vaak                            Vroeger kreede dikkelszat slaog van de mister.
dreûggoéd  kaneelbroodje            Mee Sintereklaos hòlde we bij bakker de Laaier dreûggoéd.


‘t Dòkkelbadje

Es wij vroeger nòr d’n duin ginge te voét, want ’n fiets han wij kijnder van gewônne meense toen nog nie ginge we dur de Smeelelaon nòr aachtere, langs ’t wit huis en de Galgewiél nòr de Roestelberg. Halverweege ’t wit huis en de Galgewiél laag òn de linkerkaant ’n ondiép stukske sloôt, kraok- en kraokhelder. Òn de oppervakte schoote schrijverkes en schòtserijerkes kriskras oover ’t wòtter. Ge keek zoo op d’n boiem van ‘t wit zaand, ’n uitdoaging vur elk kijnd om ‘r in te gaon en dè deeie we dan ok. Of we nou nòr de Roestelberg ginge of truugkwaame, we kreegen ’t nie vur mekaor om ‘r zo mar vurbij te gaon en dan nie oe schoén en sòkke uit te trekke om te gòn dòkkele. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten