donderdag 12 april 2018

Archeologietentoonstelling

“Opgegraven verleden” in het Huis van Waalwijk… 
open vanaf zaterdag 14 april.

Op zaterdag 14 april gaan om 12.00 uur de deuren van het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis) aan het Raadhuisplein in Waalwijk open voor de archeologietentoonstelling “Opgegraven Verleden Sprang-Capelle|Waalwijk|Waspik” die heemkundevereniging Sprang-Capelle, heemkundekring De Erstelinghe uit Waalwijk en heemkundekring Op ’t Goede Spoor uit Waspik in samenwerking met de gemeente Waalwijk georganiseerd hebben. Behalve op maandag 16 april, is de expositie vervolgens dagelijks te bezoeken tot en met zondag 22 april. De toegang is gratis.

Tijdens de tentoonstelling wordt een groot aantal prachtige bodemvondsten uit de drie kernen getoond, variërend van fossielen en bijltjes uit de Steentijd tot het wijwatervat van de kerk die ooit bij de Oude Toren stond, een Waspikse “heksenpot” en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden zijn in de dijk bij Kapelsche Veer, om maar eens wat te noemen. Naast objecten die zonder meer heel bijzonder genoemd mogen worden, worden ook diverse gebruiksvoorwerpen uit het leven van alle dag tentoongesteld. U kunt dan met eigen ogen zien dat de vorm van bijvoorbeeld een kam of een wasknijper door de eeuwen heen niet zoveel veranderd is. De archeologische vondsten die geëxposeerd worden, zijn zowel afkomstig uit privé-collecties als uit de verzamelingen van de heemkundekringen, het Streekarchief Langstraat Heusden Altena en het Provinciaal Depot Bodemvondsten uit ’s-Hertogenbosch.

Met dank aan diverse particulieren, archieven en musea worden ook fraaie afbeeldingen getoond en zijn fotoreportages van diverse opgravingen in de gemeente te zien. Ook kunt u tijdens de expositie kijken naar de documentaire “De huilende wilg bij Kapelsche Veer.” De Evangelische Omroep maakte die film in 2000 naar aanleiding van de opgraving van veertien stoffelijke resten van Duitse soldaten aldaar in september 1999. Aan de hand van beelden van de opgravingen, archiefmateriaal en interviews met betrokkenen uit die tijd schetst de reportage een beeld van de gebeurtenissen bij Kapelsche Veer aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling wordt ook bezocht door leerlingen van een aantal basisscholen uit de gemeente. Hoort de klas van uw (klein)kind daar niet bij? Breng hem of haar gerust mee naar het Huis van Waalwijk. Er is een leuke speurtocht en een speciale kinderfolder over archeologie beschikbaar en in het kinderatelier kan hij/zij naar hartenlust “kleuren en speuren.”

De expositie is te bezoeken op zaterdag 14 april van 12.00-17.00 uur, zondag 15 april van 10.00-17.00 uur, (maandag 16 april gesloten) dinsdag 17 t/m vrijdag 20 april  van 13.00-17.00 uur en zaterdag 21 en zondag 22 april van 10.00-17.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten