maandag 6 november 2023

Lezing Baardwijkse Overlaat, Bergsche Maas en Drongelens kanaal

Werkers aan het Drongelens kanaal
(Collectie heemkundekring Onsenoort)
 Op maandag 13 november a.s. verzorgt Gien van Wijk in het Grand Café van Wijkcentrum BaLaDe, Balade 1 te Waalwijk, op uitnodiging van heemkundekring De Erstelinghe een lezing over de aanleg van de Baardwijkse Overlaat en het graven van de Bergsche Maas en het Drongelens Kanaal. Aanvang 20.00 uur.  Toegang gratis voor leden van De Erstelinghe, entree voor niet-leden € 5,--.

 

De lezing (gebaseerd op het boek Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal, geschreven door Van Wijk  en uitgegeven door de Heemkundekring Onsenoort uit Nieuwkuijk) gaat uitvoerig in op de waterstaatkundige problemen in het gebied van de oostelijke Langstraat en in het bijzonder op de ontstaansgeschiedenis van de oostelijke Langstraat in de middeleeuwen en de invloed van de Beerse Overlaat op de waterhuishouding in de Langstraat.

De werking van de Beerse Overlaat en de vele dijkdoorbraken in het gebied van de Oostelijke Langstraat hebben er mede toe bijgedragen dat in 1766 de Baardwijkse Overlaat is aangelegd, wat grote gevolgen had voor Drunen en Baardwijk. Meerdere boerderijen en huizen tussen Baardwijk en Drunen moesten wijken voor de doorstroming van het overlaatwater in de winter. Denk daarbij ook aan de noodzakelijke veerverbindingen in de oostelijke Langstraat als het gebied weer eens was overstroomd. Na vele dijkdoorbraken en overstromingen tussen 1740 en 1810 is in 1826 is de Baardwijkse Overlaat verbreed.

Nadat in de 19e eeuw vele plannen het licht hadden gezien om de waterhuishouding in de Langstraat te verbeteren is in 1881 uiteindelijk besloten  tot het graven van de Bergsche Maas en het Drongelens Kanaal. Door de uitvoering van deze waterstaatkundige werken kon in 1942 eindelijk de Baardwijkse Overlaat worden gesloten en was er na de bevrijding in 1944 bebouwing mogelijk buiten de dijken in de polders. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten